Zmarła Barbara Hyla-Makowska

17 listopada 2022 r. zmarła Barbara Hyla-Makowska, ukończywszy w marcu 76 lat. Urodziła się w Przasnyszu, w sąsiednim województwie mazowieckim, ale całe swe aktywne życie związała z Bydgoszczą.

Przedtem jeszcze studia magisterskie na Wydziale Matematyczno-Fizycznym w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Częstochowie. Zyskując niezbędne kwalifikacje pracowała jako nauczycielka fizyki w bydgoskim Technikum Elektronicznym.

Już wówczas rozpoczęła swoją aktywność w Związku Nauczycielstwa Polskiego, gdzie początkowo pracowała, a później była szefową oddziału bydgoskiego i okręgu kujawsko-pomorskiego. Ten czas aktywności Barbary Hyli-Makowskiej doceniany jest za wysiłki w kierunku integracji środowiska oświatowego, starania o wyższą rangę zawodu nauczyciela, przestrzegania praw dziecka. Na pamiątkę pozostał Medal Komisji Edukacji Narodowej…

W parze z aktywnością związkową była też działalność w środowisku socjaldemokratycznej partii lewicy. Z ramienia partii z powodzeniem uzyskała mandat poselski w wyborach 1993 r. Od początku Barbara należała do Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Ubiegała się z jej list o kolejną kadencję w Sejmie RP. W rezultacie była posłanką II, III i IV kadencji. Lewicę reprezentowała także jako radna sejmiku województwa kujawsko-pomorskiego w latach 1998-2000.

Czas pracy ze społecznym mandatem zaufania naznaczony jest staraniami o nowoczesny system polskiej oświaty, o rozwój nauki, szkolnictwa zawodowego, należne miejsce dla bibliotek. Szczególnie zapamiętany jest dzień 20 kwietnia 2005 roku, kiedy Barbara Hyla-Makowska była posłem–sprawozdawcą sejmowej Komisji Edukacji Narodowej i Młodzieży i obszernie argumentowała na sali sejmowej, że w Bydgoszczy powinien być uniwersytet! Sejm wówczas wyraził zgodę na przekształcenie Akademii Bydgoskiej w Uniwersytet Kazimierza Wielkiego ze wszystkimi uprawnieniami do kształcenia młodzieży, akceptując projekt ustawy przygotowany przez klub SLD.

Lata posłowania Barbary, to także ważna decyzja o utworzeniu województwa kujawsko-pomorskiego, oddzielnego organizmu administracyjnego zdolnego ubiegać się o fundusze europejskie, dające szanse na rozwój regionu.

2 kwietnia 1997 r. posłanka Barbara Hyla-Makowska głosowała za jeszcze jedną ważną dla Polski decyzją – uchwaleniem Konstytucji RP. Właśnie w związku z obchodami 25-lecia tego wydarzenia w maju br. po raz ostatni pojechała do Sejmu. Zasiadła w pierwszym rzędzie w Sali Kolumnowej, wśród gości uroczystości przygotowanych przez lewicę.

Trzeba dodać, że wzorzec życiowy Barbary jest mocno osadzony w Rodzinie, a ukochana wnuczka,  Ania kontynuuje społecznikowską działalność w szeregach demokratycznej opozycji i akcjach charytatywnych w Bydgoszczy.

Barbara cieszyła się sympatią ludzi, z którymi współpracowała. Doceniano jej profesjonalizm, rzetelne przygotowanie do zadań, zwracanie uwagi na szczegóły, ale też pozytywne, zawsze z uśmiechem nastawienie do życia. Anna Bańkowska zasiadająca wspólnie z Barbarą w parlamencie, tak Ją wspomina: "Szanowała ludzi, kochała swoją rodzinę i była wierną przyjaciółką”. Janusz Zemke: „W pamięci zachowały się nasze wspólne działania w Sejmie RP. Zawsze profesjonalna w tym, co robiła zawodowo i społecznie, od początku działała w SLD, a lewicowa wrażliwość i pomocniczość była jej cechą na co dzień”. B. poseł Ryszard Chodynicki: „Odeszła z tego świata wielokadencyjna parlamentarzystka, nauczycielka i dyrektorka, zasłużona dla ZNP, wizjonerka nadchodzących wydarzeń o pogodnym charakterze i pozytywnym nastawieniu do wszystkich ludzi”. Poseł Jan Szopiński: „Była życzliwa każdemu, dobra i pomocna. Nade wszystko wierna poglądom i przyjaźniom”. Szef Nowej Lewicy Piotr Hemmerling: „Jej dorobek życia i przyjazna ludziom postawa pozostaną na zawsze we wspomnieniach działaczy, wychowanków i współpracowników”.

Taki obraz Barbary Hyli-Makowskiej zapamiętamy!

Cześć Twojej Pamięci, Barbaro!

W imieniu koleżanek i kolegów oraz kierownictwa Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy serdeczne wyrazy współczucia przekazujemy Najbliższej Rodzinie.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się 23 listopada 2022 r. o godzinie 10,30 na cmentarzu Nowofarnym przy ul. Artyleryjskiej 10 w Bydgoszczy.