Szlachetna Paczka - już po raz 13

Nie było by corocznych przedświątecznych cudów, gdyby nie cały wspaniały zespół to tworzący, czyli rzesze wolontariuszy, darczyńców i dobroczyńców. Na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia, wybrane rodziny, które najbardziej potrzebują pomocy dostają paczki z rzeczami niezbędnymi do wyjścia z trudnej sytuacji życiowej. Ta pomoc jest nazywana "mądrą pomocą", gdyż ma ono szczególne znaczenie dla tych rodzin. Paczki mają zmienić ich spojrzenie na swoją przyszłość i ją ukierunkować na właściwe tory. Niekiedy paczki spełniają najskrytsze marzenia i cieszą jeszcze bardziej. To co jest równie ważne to fakt, że uczestnicząc w tym projekcie stajemy się swoistymi bohaterami z poczuciem, że dzięki naszej wspólnej pracy ktoś obok nas może zmienić swoje życie na lepsze.

W tym roku projekt Szlachetnej Paczki pomógł 17 684 rodzinom jednocząc przy tym 617 000 osób, łączna wartość pomocy w PLN wyniosła 33 125 005, a średnia liczba osób robiących paczkę to 30. Oprócz statystyk dotyczących całego kraju, warto podkreślić jak ważną i znaczącą rolę odniósł powiat otwocki.

W naszym powiecie Szlachetna Paczka zagościła po raz trzeci.

W tym roku paczki otrzymało 103 rodziny - rodziny wielodzietne, osoby starsze i samotne, osoby chore i niepełnosprawne.

Średnio jedną paczkę przygotowało ponad 20 osób - rodziny, grupy osób z pracy, grupy znajomych. Średnia wartość paczki to 2000 zł.

Otwock jest drugim co do wielkości rejonem w Polsce, pod względem liczby przygotowanych paczek, po Warszawie Śródmieście.

W magazynie podczas finału pracowało 45 naszych wolontariuszy, a także Renifery - kierowcy, którzy na ten weekend przyjechali samochodami dostawczymi aby rozwozić paczki, i Reniferki - uczniowie z Gimnazjum nr 4 w Otwocku i nr 1 w Józefowie, a także z wielu innych otwockich szkół.

Załączone zdjęcia chociaż w pewnej części oddają to, jaka niezwykła atmosfera panowała w ciągu tych dwóch dni.

Mamy nadzieję, że w roku 2014 zgłosi się tyle samo chętnych osób bądź więcej, do czego zachęcamy, aby pomóc jeszcze większej liczbie osób.

Katarzyna Wilczek – wolontariusz

Członek otwockiego koła SLD